اصفهان شهر همه چیز تمام
اصفهان شهر همه چیز تمام با بیش از شش هزار اثر تاریخی با قدمت بیش از صدها سال به شهر نصف جهان در ایران و جهان شناخته شده و هرساله با استقبال بیشمارگردشگران داخلی و خارجی روبرو است. این شهر در سال 1394 به همراه رشت برای اولین بار به عنوان شهرهای خلاق ایران از نظر یونسکو انتخاب شدند. اصفهان در دوران شاه عباس اول تا مرگ شاه عباس دوم، برترین شهر خاورمیانه بود. به گونهای که وسعت و زیبایی آن در دوران صفوی از قسطنطنیه بیشتر بود. شهر اصفهان در آن زمان چهار محله به نامهای عباسآباد، جلفا، گبرآباد و اسپهان داشت. اغلب آثار باقیمانده در این شهر مربوط به دوران اسلامی است اما از بناهای قبل از اسلام میتوان به آتشکدهای در کوه آتشگاه اشاره کرد.
دیدنیهای این شهر تاریخی همانطور که گفته شد بسیار زیاد و متنوع است، میتوانید بر روی سی و سه پل قدم بزنید و زایندهرود زیبا را از نزدیک تماشا کنید و یا به زیر پل خواجو بروید و خود را مهمان یک آواز اصفهانی کنید. اصفهان شهر خیابانها و محلههای باصفا همچون چهارباغ عباسی است. میتوانید در میدان نقش جهان بر روی چمنهای میدان لم دهید و از وسعت و عظمت هنر ایرانی لذت ببرید یا به تماشای کالسکهها بنشینید، شاید هم دوست داشتهباشید سوار آنها شوید و به دور یکی از بزرگترین میدانهای جهان بچرخید! شک نکنید نمک اصفهان شما را حسابی نمکگیر کرده و باز هم به این شهر تاریخی سفر خواهید کرد و هرگز از دیدن آثار تاریخیاش خسته و یا دلزده نخواهید شد. در شهر اصفهان علاوه بر آثار تاریخیاش، تا دلتان بخواهد رستورانها و خوردنیهای مختلف برای امتحان کردن وجود دارد که حسابی سرتان را گرم خواهد کرد. علاوه بر غذاهای خوشمزهی این شهر از شیرینیهای لذیذ آن همچون گز و پولکی و... نمیشود گذشت و خرید نکرد. اگر از بخش خوشمزهی شهر نیز گذر کنیم به بخش صنایع دستی متنوع این شهر میرسیم که فراوان و بینظیر هستند. واقعاً که نام نصف جهان برازندهی این شهر زیباست. برای سفر به آن راههای مختلف زمینی، هوایی و ریلی وجود دارد. اما یکی از روشهای بسیار راحت برای تماشای یکی از مهمترین شهرهای توریستی ایران استفاده از تور است تا شما بدون دغدغه و نگرانی از محل و غذا و... به تماشای مناظر و باغهای این شهر هنرمندان بروید. آژانس آرند تور میتواند میزبان شما در این سفر لذتبخش باشد و خاطرهی خوشی را برایتان فراهم کند. برخی از اماکنی در تور اصفهان به بازدید از آنها میپردازید، عبارتند از:
-
کاخ چهلستون
یکی از بناهای تاریخی اصفهان است که مساحتی بالغ بر ۶۷۰۰۰ متر مربع دارد. این کاخ تماشایی در دوره شاه عباس اول ساخته شده و در دوران سلطنت شاه عباس دوم تغییرات کلی در آن ایجاد شد و موارد زیادی مانند: تالار آینه، تالار ۲۰ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانهای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آینهکاری و کاشیکاری دیوارها و سقفها بدان اضافه شد. علت نامگذاری چهلستون، انعکاس بیست ستون استواری این کاخ بر استخری است که در مجاورت آن قرار دارد. البته عدد 40 در ادبیات فارسی یک عدد نشان تعدد و کثرت نیز هست.
-
میدان نقش جهان
اولین بنای ایرانی که در سال ۱۳۵۸ در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده، میدان مستطیل شکل نقش جهان است. نقش جهان دومین میدان بزرگ جهان بوده و در ابعاد 560 در 160 متر در مرکز اصفهان ساخته شدهاست. این میدان که یکی از زیباترین میدانهای جهان است در دوران صفویان و در محل باغی به نام نقش جهان ساخته شد. در چهار گوشه این میدان، بناهای تاریخی و اماکن دیدنی اصفهان همچون عالی قاپو، مسجد شاه (امام) اصفهان، مسجد شیخ لطف الله و سردر قیصریه قرار دارند. از دیگر مراکز زیبا در این میدان بزرگ، بازارچههای اطراف آن بوده که مکان خوبی برای خرید سوغاتیهای اصفهان است. این بنا در تاریخ 8 بهمن 1313 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدهاست.
-
عمارت عالی قاپو
عالی قاپو این عمارت بسیار زیبا که در شش طبقه در زمان شاه عباس اول ساخته شده، بلندترین بنای عهد صفوی است. این عمارت یکی ازمهمترین شاهکارهای معماری اوائل قرن یازدهم هجری بوده و شهرتی عالمگیر دارد. عالی قاپو مرکب از دوکلمه عالی و قاپو است که با هم به معنای « سر در بلند » یا « درگاه بلند» معنی میشود. اسامی دیگر این عمارت بینظیر، علیقاپو، دولتخانه مبارکه نقش جهان و قصر دولتخانه هستند. از جمله زیباییهای آن میتوان به طبقهی سوم این عمارت اشاره کرد که دارای ایوان بزرگ به همراه 18 ستون بلند و رفیع و یک حوض زیبای مرمرین در وسط آن است. آنچه عالی قاپو را به عنوان یک کاخ بسیار زیبا در جهان مشهور کرده، گچبریهای تالار در طبقهی آخر است که توسط هنرمند مشهور عصر صفوی رضا عباسی انجام شده، این تالار به اتاق موسیقی یا اتاق صوت نیز شهرت دارد.
-
مسجد امام اصفهان
مسجد امام اصفهان که به نامهای مسجد سلطانی و مسجد شاه نیز شناخته شدهاست، مهمترین مسجد تاریخی اصفهان بوده که به دستور شاه عباس بزرگ ساخته شد. مسجد شاه به مناسبت بیست و چهارمین سال سلطنتش و به منظور شادی روح جدش، شاه طهماسب این بنا را ساخت. در دورههای بعد، ساخت این مسجد ادامه یافت و جانشینان وی تزیینات بنا را به پایان رساندند. این بنا یکی از شاهکارهای عرصه کاشیکاری، نجاری و معماری زمان خود به حساب میآید و میتوان گفت که از نظر زیبایی، گل سرسبد مساجد اصفهان است. مسجد امام، نمایانگر اوج هزار سال مسجدسازی در ایران است و در تاریخ 15 دی 1310 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. علاوهبراین این مسجد هم در کنار میدان نقش جهان به عنوان یکی از آثار میراث جهانی یونسکو ثبت شد. در تور شهر اصفهان آرندتور شما را دعوت میکند تا این مسجد را از نزدیک تماشا کرده و از هنر معمارش لذت ببرید.
-
مسجد شیخ لطف الله
مسجد شیخ لطف الله یکی از زیباترین مساجد شهر اصفهان بوده که در ضلع شرقی میدان نقش جهان، مقابل عمارت عالیقاپو واقع شدهاست. این بنا که ساختش 18 سال به طول انجامید، توسط استاد محمدرضا اصفهانی در دوره صفویه ساخته شد. شاه عباس اول این مسجد را به پاس قدردانی از شیخ لطف الله میسی بناکرد. آنچه که این مسجد را زبانزد عام و خاص کرده، گنبد مدور با نقش و نگارهای بینهایت زیبایش است. این گنبد در زمانهای مختلف روز تغییر رنگ میدهد، به طور مثال در صبح ها خاکی رنگ، در ظهر صورتی و در غروب خاکستری رنگ خواهد بود. ارتفاع این گنبد از سطح زمین ۳۲ متر است.
-
منارجنبان
به منارجنبان بیاید و همراه با منارهها و کل بنا، ارتعاش و لرزش را احساس کنید. این اثر تاریخی که بسیار مشهور است در دورهی ایلخانی در اواخر پادشاهی اولجایتو بر فراز مزار عارف گمنام به نام عمو عبدالله ساخته شدهاست. مساحت آن حدود 146 مترمربع و منارههایی به ارتفاع 7.5 متر از سطح بام دارد. تکان خوردن منارههای این بنای تاریخی تا مدتها برای دانشمندان سوالبرانگیز بود. منطقیترین علتی که میتوان عنوان کرد، پدیده فیزیکی تشدید یا پدیده رزونانس است. با ما در تور اصفهان همراه باشید و از این منطقهی تاریخی دیدن کنید.
-
جلفا اصفهان
در اصفهان شما از هر گذری عبور کنید، به دوران صفویه برمیگردید. در دوران شاه عباس زمانی که او با رقیب دیرینهاش عثمانی در حال تبادل قدرت بودند، پس از آنکه شاه عباس متوجه شد توان مقاومت در برابر نظامیان عثمانی را ندارد، تصمیم گرفت تا در طی حکمی تمامی اهالی ایالتهای مختلف ارمنستان از جمله جلفاییان را به ایران منتقل کند. به اهالی سه روز فرصت دادهشد تا این شهر را تخلیه کنند. چنانچه پس از سه روز کسی در شهر ماندهبود به قتل میرسید و خانوادهاش نیز اسیر میشدند. طهماسب قلیبیگ مأمور شد تا پس از تخلیهی شهر فرمان شاه را اجرا کند. ارمنیان کوچانده شده، تحت سرپرستی الیاس سلطان از گذرگاههای دشوار کوهستانی گذشتند و در شهرهای طارم، خلخال، اهر و مشکین شهر به طور موقت اسکان دادهشدند. با گرمشدن هوا و فرارسیدن بهار، ابوتراب بیگ به سراغ آنها رفت و ارمنیان را به شهر اصفهان رساند. شهرنشیانان ابتدا در شمس آباد و به تدریج در محلهی جلفا و کشاورزان در حومهی شهر اسکان دادهشدند.
جلفا، محلهی چهارصد سالهی اصفهان اینک از دیدنیترین محلات این شهر بوده که هر گردشگر ایرانی و خارجی حتماً در بازدید از اصفهان، به دیدن این محله هم میآید. برای تماشای جلفا، کمی باید پیادهروی کنید و زیباترین و قدیمیترین کلیساها از جمله کلیسای وانک و بیت اللحم را از نزدیک تماشا کنید. زیباییهای محلهی جلفا فقط به آثار بینظیر تاریخیاش نیست، مراکز خرید فوق العادهی این محله نیز هوش از سر شما میرباید. معماری این مراکز خرید همان سبک و سیاق قدیمی خود را داشته و حس خوبی را برای خرید در شما ایجاد خواهد کرد. آرند تور به شما توصیه میکند اگر قصد خرید هم ندارید پیادهروی در این محلهی ارمنینشین را از دست نداده و از زیباییهایش حسابی لذت ببرید.
-
کلیسای وانک
کلیسای وانک از کلیساهای تاریخی ارامنه که در زمان شاه عباس دوم ساخته شدهاست. این کلیسا در میان هموطنان ارمنی به «آمنا پرکیچ» به معنی کلیسای نجاتدهنده مقدس مشهور است و نام آن را از کلیسای «سورپ آمنا پرکیچ وانک» جوغا واقع در نخجوان گرفته شدهاست. وانک در زبان ارمنی به معنای صومعه است، مساحت کلیسای وانک ۸۷۳۱ متر مربع بوده که بخشی از آن را قسمت داخلی کلیسا به خود اختصاص دادهاست. در بالای در ورودی این کلیسا یک برج برج ناقوس سه طبقه و در طبقهی دوم آن یک ساعت ۳۰۰ کیلوگرمی قرار دارد. از دیگر ویژگیهای این کلیسا، گنبد آن است. گنبد کلیساها معمولاً به صورت مخروطی ساخته میشوند. اما کلیسای وانک شبیه مساجد ایرانی و به صورت گرد و از خشت خام ساخته شدهاست. دلیل دیگر تفاوت این کلیسا با سایر کلیساها، استفاده از خشت خام به جای سنگ در مصالح کابردی کلیساست.
-
بازار قیصریه
بازار قیصریه یکی از مشهورترین بازارهای اصفهان بوده که در دورهی صفویه ساخته شدهاست. این بازار به صورت دو طبقه ساختهشده که طبقهی بالای آن از ارتفاع زیادی داشته و برای کارهای تجاری و بازرگانی از آن استفاده می شده. بازار قیصریه یکی از بزرگترین و قدیمیترین بازارهای این شهر بوده و میتوان آن را به جرأت یکی از زیباترین آنها نیز دانست. سردر قیصریه قوسی شکل بوده و به نقاشیهای منظم، مجلل و زیبایی تزیین شدهاست. این بازار که به بازار سلطانی هم شهرت دارد، دارای چهار در فرعی، یک دروازه اصلی و یک حوض بوده، کافی است سرتان را کمی بالا بیاورید و مست تماشای نقاشیهایی رضا عباسی شوید و لذت ببرید. این بازار بزرگ و مجلل به بازارهای دیگری منشعب میشود که برخی از آنها هنوز هم فعال بوده و به مشاغل مختلف اختصاص دارند.
پس از معرفی اماکن تاریخی شهر اصفهان، بهتر است که با آرند تور از پلهای مشهور سومین شهر بزرگ ایران دیدن کنید پس با ما همراه باشید.
-
سیو سهپل
سیو سهپل یکی از شاهکارهای معماری ایرانی به طول 295 متر و عرض 14 متر با 33 دهانه توسط استاد حسین بنا، معمار بینظیر و پدر سازندهی مسجد شیخ لطف الله ساختهشد. این استاد اصفهانی برای اولین بار، ایدهی اولیه این پل عریض را مطرح کرد. شاه عباس اول در 1008 هجری قمری، دوازدهیمن سال سلطنتش قصد داشت تا این پل زیبا را بسازد، سه سال بعد در تاریخ 1011 هجری قمری، تحت نظارت اللهوردیخان اوندیلادزه سیو سهپل تکمیل شد. از این پل جهت برگزاری مراسم جشن آبپاشان و همچنین مراسم خاجشویان ارامنه استفاده میشد. حسین بنا این مرد هنرمند، برای ساخت طولانیترین پل روی زایندهرود، از مصالح پایه و فونداسیونی استفاده کرد که استحکامشان تنها در رطوبت امکانپذیر است و خشکی ادامهدار رودخانه در درازمدّت برای آن خطر فراوان دارد.
-
پل خواجو
پل خواجو، یکی از زیباترین پلهای جهان در دورهی صفویه در زمان شاه عباس دوم بر روی یک پل خرابه ساختهشد. به عقیدهی برخی کارشناسان نحوهی ساخت این پل سدی، نقطهی اوج صنعت پلسازی در ایران به حساب میآید. زیرا ساختار آن میتواند آب را تا ارتفاع شش متر بالا ببرد. پل خواجو که به اسامی بابا رکنالدین، خواجو، گبرها، شیراز، حسنآباد، پل شاهی و تیموری هم خوانده میشود، دارای 16 دریچهی تخلیه آب بوده و در بدنهاش شیارها و کشوهایی دارد که میتواند حرکت کرده و به بالا و پایین رود. این حرکت کشویی میزان آبی که جاری میشود را کنترل و تنظیم میکند. از طرفی دیگر در جمع شدن آب در پشت کشوها نیز بسیار موثر است. در قسمت میانی پل بابا رکن الدین، ساختمان مخصوصی بهنام بیگلربیگی قرار دارد که شاه و خانوادهی سلطنتی در آن برای تماشای قایقسواران و.. به صورت موقت استفاده میکردند. در گوشههای سمت شرقی پل، دو شیرسنگی قرار دارد که ظاهراً نماد سپاهان بختیاری و محافظ اصفهان در عصر صفویه است. پل خواجو اصفهان، در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰، به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خوشگذرانی های خوشمزه در شهر اصفهان
مگر میشود به اسپهان رفت و بریانی خوشمزهی آن را نچشید؟ این غذا که ظاهری شبیه همبرگر داشته، ترکیبی از گوشت گردن گوسفند، جگر سفید گوسفند، ادویه اصفهانی، پیاز، نمک، دارچین و فلفل و زردچوبه است. در اصفهان برای پخت بریانی از تابههای مخصوص با اندازههای مشخص استفاده میشود. میتوان بریانی تزیین شده با دارچین، گردو، خلال بادام، کنجد را به همراه نان سنگک و سبزی تازه میل کرد و لذت برد. البته در کنار این غذا معمولا آبگوشت هم سرو میکنند که باید نان را در آن خرد کرده و نوش جان کنید. از دیگر غذاهای معروف این شهر و دیار، همان حلیم بادمجان خودمان است که البته در موادش، اصفهانیها مقداری برنج هم اضافه میکنند، علاوه براین کله جوش و خورشت ماست هم از جمله غذاهای مشهور اصفهان است. بسیاری از مسافران وقتی نام خورشت ماست را میشنوند، تصور می کنند که اصفهانیها از ماست به عنوان خورشت استفاده کرده و آن را بر روی برنج میریزند و چندان رغبتی به خوردن آن ندارند، اما کافی است فقط یک کاسه از این دسر شیرین را میل کنند تا دلبستهی آن شوند. خورش ماست در واقع یک دسر بعد از غذاست که با گوشت گردن بدون استخوان، ماست چکیده، زرده تخم مرغ و زعفران پخته میشود. اگر به شهر اصفهان سفر کردید قطعاً این دسر را که با گوشت پخته شده، امتحان کنید!
تور اصفهان در حال حاضر به صورت انفرادی هستش و گروهی برای نوروز اجرا می شود.
باتشکر از پیام شما